Ο πολιτισμός και η ελληνική παράδοση στο καφενείο η «Ωραία Ελλάς»

Κείμενο από την Πολιτιστική Ομάδα του ιστορικού καφενείου.

«Καφενείο», σύμφωνα με την παράδοσή μας είναι χώρος συγκέντρωσης των πολιτών, προορισμένος  για συζητήσεις, ανταλλαγή απόψεων, διαφωνιών, διαλόγων πολιτικού ή κοινωνικού ή ανθρώπινου απλά περιεχομένου, με το άρωμα του καφέ –παρασκευασμένου στη χόβολη- και τη φιλική (πολλές φορές σπιτική) ατμόσφαιρα. Τα καφενεία στην Ελλάδα ως τόπος συγκέντρωσης των πολιτών πρωτοδημιουργήθηκαν στην Αρχαιότητα με τη λειτουργία της αγοράς, όπου αναπτύχθηκε ο πολιτικός και κοινωνικός βίος των προγόνων μας. Ο θεσμός των καφενείων μετά την Τουρκοκρατία –με την Απελευθέρωση- ισχυροποιήθηκε και τα καφενεία πολλαπλασιάστηκαν. Ένα από τα πρώτα καφενεία υπήρξε η αρχική «Ωραία Ελλάς» στη συμβολή των οδών Ερμού και Αιόλου, που έγραψε λαμπρή ιστορία ως χώρος «παρά τω Κοινοβουλίω» το 1839 μέχρι το 1860… Επίσης, εκεί συγκεντρώθηκε η διανόηση και ο πνευματικός κόσμος του νεαρού ελεύθερου Κράτους. Οι συζητήσεις σχετικά με την ασκούμενη πολιτική υπήρξαν σφοδρές και πολλές φορές, το καφενείο, ήταν τόπος συνάντησης και εκκίνησης των συλλαλητηρίων, των φλογερών φοιτητών και της νεολαίας, των Αθηνών.

Η επαναλειτουργία της σημερινής «Ωραίας Ελλάς» το έτος 1960, ως αναπόσπαστο τμήμα και «ζωντανή καρδιά» του Κέντρου Ελληνικής Παράδοσης, δημιουργίας σπουδαίας και έμπνευσης του κ. Παναγιώτη Γερολυμάτου, αεικίνητου και άοκνου θεματοφύλακα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που διαπερνά τη λειτουργία του Κέντρου και του καφενείου.

Επομένως, το καφενείο η «Ωραία Ελλάς» αποτελεί εκ των πραγμάτων έναν σημαντικό πολιτιστικό φορέα, όπου μέσα από τον τρόπο λειτουργίας του επιδιώκει τη συνέχιση της παράδοσης ως το μόνο συνδετικό κρίκο μεταξύ μας. Η παράδοση όμως προϋποθέτει και νέες δημιουργίες αλλιώς, παραμένει κενή. Αυτός, λοιπόν, είναι και ο λόγος που οδήγησε το καφενείο στις μέρες μας να δίνει ιδιαίτερο βάρος στον πολιτισμό σε όλες του τις επιμέρους λειτουργίες. Η απόλαυση του καφέ, η παρασκευή εδεσμάτων με οδηγό την ελληνική παράδοση, η ψυχαγωγία με επιμέλεια και κριτήριο την κάλλιστη ποιότητα και αρτιότητα στην ελληνική μουσική (ή και διεθνή με αυστηρά επίσης κριτήρια),

η οργάνωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων και ειδικών εκδηλώσεων (νέο μας τμήμα είναι το κινηματογραφικό), έτσι που το καφενείο να αποτελεί ένα αγαπημένο στέκι πολιτών που καταφεύγουν στον πολιτισμό με πλήρη επίγνωση ότι η Ελλάς είναι Ωραία μόνο με πολιτισμό.

Βεβαίως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι: Μεγάλος σιωπηλός οδηγός στην επιλογή του τρόπου λειτουργίας μας είναι η δεσπόζουσα θέα του Παρθενώνα. Η πολιτιστική ομάδα του καφενείου η «Ωραία Ελλάς» έχει την υποχρέωση να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο να παραμείνει το Καφενείο η «Ωραία Ελλάς» ένα πραγματικό καφενείο, κουβαλώντας στην καρδιά του την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας.

Για να μπορέσουμε, βεβαίως, να πετύχουμε, απευθυνόμαστε σε όλους τους θαμώνες και φίλους, οι οποίοι έχουν  τη δυνατότητα και την επιλογή της πολιτιστικής συνδημιουργίας να αποτελέσουν μία μεγάλη δημοκρατική σύγχρονη «εκκλησία του Δήμου», που συγκεντρώνεται και συναποφασίζει για τα πολιτιστικά ενός παραδοσιακού καφενείου, το οποίο οραματίζεται να είναι σύγχρονο, συλλογικό και να ανήκει αποκλειστικά στο λαό, από τον οποίο προ αιώνων προήλθε ως θεσμός.

Pin It on Pinterest

Share This