Από το 1980 έως σήμερον

100 χρόνια αργότερα, δυο βήματα, από την παλιά του θέση το καφενείο ξαναεμφανίζεται στον κοινωνικό ορίζοντα της πόλης. Οι είσοδοί του είναι στην οδό Μητροπόλεως 59 ή στην Πανδρόσου 36, κοντά στο σταθμό Μοναστηράκι.

Βρίσκεται μέσα στο κτίριο του Κέντρου Ελληνικής Παράδοσης στον 1ο όροφο. Η επανίδρυσή του είχε όραμα την αναβίωση στις σημερινές συνθήκες της αρχικής ιστορικής «Ωραίας Ελλάδας», της ατμόσφαιρας και του πολιτιστικού κλίματος εκείνου του καφενείου.

Εδώ ξαναβρίσκει ο παλιός Αθηναίος ό,τι χάθηκε από το παλιό καφενείο και οι νέοι ανακαλύπτουν ένα περιβάλλον διαφορετικό, με αναφορές στην παράδοσή μας και θέα στην Ακρόπολη και την Πλάκα, πάνω από τις κεραμοσκεπές της Πανδρόσου. Στο διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο -στο μπαλκόνι- οι θαμώνες θαυμάζουν την πρώην πλατεία Δημοπρατηρίου, κατάφυτη και ολόδροση.

Η  ατμόσφαιρα του καφενείου είναι γεμάτη από θυμήσεις και τεκμήρια ελληνικότητας, από την ιστορία της Ρωμιοσύνης. Λιθογραφίες, γκραβούρες, πίνακες, φωτογραφίες, ζωγραφιές και έγγραφα στολίζουν τον χώρο του, συμπληρώνοντας τον εσωτερικό διάκοσμο, όπου κυριαρχεί η πέτρα, το μάρμαρο, ο μπρούτζος, το ξύλο.

Το καφενείο δημιουργήθηκε με τη συμβολή καλλιτεχνών και μαστόρων του λαϊκού μας πολιτισμού. Ο χαράκτης και ζωγράφος Νίκος Γιαλούρης επιμελήθηκε το σήμα και τα λογότυπα του καφενείου. Οι λιθοδομές δημιουργήθηκαν από τον πρωτομάστορα του Δ. Πικιώνη, μαστρο-Γιάννη Φύτρο και τους γιους του.

Pin It on Pinterest

Share This