Το καφενείο η «Ωραία Ελλάς» αναφέρεται –κι εμείς το αποκαλούμε έτσι- ως «ιστορικό» για δύο λόγους: Α. Ιστορικό επειδή μετά από έναν αιώνα απουσίας της πρώτης «Ωραίας Ελλάς» -γωνία Ερμού και Αιόλου- το 1980 άνοιξε τις πόρτες του στο Αθηναϊκό κοινό και στους επισκέπτες της πρωτεύουσας, ως τμήμα «καρδιά» του Κέντρου Ελληνικής Παράδοσης, που επίσης πρωτολειτούργησε την ίδια χρονιά στην οδό Μητροπόλεως 59, στο Μοναστηράκι. Ονομάστηκε «Ωραία Ελλάς» με όραμα, να συνεχίσει το πνεύμα και την ατμόσφαιρα του αρχικού καφενείου. Η συνδρομή καλλιτεχνών, που τιμούσαν και πορεύονταν στην παράδοση του τόπου μας, καθώς και η προσωπικότητα και η αποφασιστικότητα του Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Παράδοσης, κ. Παναγιώτη Γερολυμάτου, συνετέλεσαν και στη συνέχεια αποδείχτηκε, στην πράξη, για το εύδρομο και την επιτυχία της προσπάθειας.

Β. Ο δεύτερος λόγος της ιστορικότητας αφορά το ίδιο το καφενείο. Περίπου θα λέγαμε συλλειτούργησε και συνεχίζει με το ζύμωμα της καρδιάς και της θέσης των ίδιων των θαμώνων στη διάρκεια των 36 χρόνων του μέχρι σήμερα. Θα –τολμούσαμε- να πούμε ότι «σφραγίδα του καφενείου είναι οι ίδιοι οι θαμώνες του». Αυτή η σύγχρονη πλευρά της «Ωραίας Ελλάς» ήδη αποτελεί ιστορία καταγεγραμμένη.

Σήμερα, το καφενείο, ανοίχτηκε περισσότερο –θα λέγαμε «εκσυγχρονίστηκε»- μεγαλώνοντας τις ώρες λειτουργίας του. Ανοίγει στις 8.00 το πρωί και κλείνει στις 2.00 μετά τα μεσάνυχτα..! Επίσης ,εκσυγχρονίστηκε στα προσφερόμενα εδέσματά του, αξιοποιώντας την ελληνική κουζίνα και την παράδοσή της. Ακόμη το καφενείο, απλώθηκε. Ξετυλίγεται σε όλο τον χώρο και στο αίθριο, όπου συναντά την έκθεση των αντικειμένων παραδοσιακής τέχνης, προσφέρει τον καφέ, είτε τα εδέσματα υπαίθρια –στο μπαλκόνι- δίπλα στις λεύκες που υδροδοτούνται από τον Ηριδανό ποταμό. Επιπλέον, το καφενείο με χαρά μεγάλη και με αίσθηση ευθύνης ακόμη μεγαλύτερη, την Άνοιξη του 2016, επέκτεινε τη λειτουργία του και στο ισόγειο του κτηρίου με καθίσματα και τραπεζάκια στην πλατεία (πρώην) Δημοπρατηρίου, στην οδό Μητροπόλεως 59. Η είσοδος από την πλευρά της Πανδρόσου είναι στον αριθμό 36.

Η « Ωραία Ελλάς» αποτελώντας αναπόσπαστο τμήμα του «Κέντρου Ελληνικής Παράδοσης», το οποίο προάγει και αναδεικνύει τον Ελληνικό Πολιτισμό, από τη χρονιά 2014, εγκαινίασε τη λειτουργία «πολιτιστικής ομάδας» με έργο τη διοργάνωση θεμάτων πολιτισμού. Ενδεικτικά, αναφέρουμε από τις διοργανώσεις που έχουν ήδη συντελεσθεί: Παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες φιλοσοφικών θεμάτων, ομιλίες ιστορικών περιεχομένων, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, παρουσίαση χορωδιών, κινηματογραφικές βραδιές, συγκεντρώσεις ερασιτεχνών τραγουδιστών, στήριξη σε έργα και δραστηριότητες που αναφέρονται στη διαχρονικότητα και την οικουμενικότητα του πολιτισμού μας και αποτελούμε ή φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε καλούς οικοδεσπότες σε ομάδες περιηγητών του ιστορικού κέντρου.

Τέλος, η Πολιτιστική Ομάδα, με δική της ευθύνη «ξεναγεί» στο χώρο όλου του Κέντρου Ελληνικής Παράδοσης και του Καφενείου του θαμώνες, επισκέπτες, φίλους και περιηγητές.

Το ετήσιο πρόγραμμα των πολιτιστικών δρομολογείται -σε αδρές γραμμές- κατά τη διάρκεια του θέρους. Οι προτάσεις φίλων και θαμώνων είναι ευπρόσδεκτες.

Pin It on Pinterest

Share This